COMUNICAT DE PRESĂ

Democraţie – artă – spaţiu public: proiectul pilot Spaţiul Public Bucureşti | Public Art Bucharest constă în intervenţii, dezbateri şi acţiuni de-a lungul anului 2007. Proiectul Spaţiul Public Bucureşti | Public Art Bucharest 2007 crează o platformă pentru discuţii transdisciplinare şi dezbateri explorând felul în care arta în spaţiul public încurajează o angajare critică cu structurile de putere care sunt dominante în sfera publică. Astfel, arta în spaţiul public în Bucureşti nu va mai fi echivalentă doar cu monumente în pieţele oraşului, sau cu mobilier şi ornamente urbane, ea va deveni o unitate de măsură pentru starea culturală şi democratică a societăţii.

Pentru etapa pilot a proiectului, care va avea loc în 2007, au fost invitaţi următorii artişti români de renume internaţional: Mircea Cantor, Anetta Mona Chişa împreună cu Lucia Tkáčová, Nicoleta Esinencu, H.arta, Daniel Knorr, Dan Perjovschi şi Lia Perjovschi. Proiectele artiştilor confruntă publicul cu o serie de teme contemporane relevante atât dintr-o perspectivă internaţională cât şi pentru un context în care exerciţiul democraţiei nu a fost pe deplin încorporat. Străzile şi pieţele oraşului, instituţii publice şi private, transportul în comun şi canalele mass-media constituie locuri pentru intervenţiile artiştilor.

Între proiectele artiştilor un loc central îl deţine un spaţiu de proiecte multifuncţional, care se va deschide în luna septembrie, cu un program zilnic de activităţi timp de o lună. Structurat pentru a găzdui subiecte fierbinţi ale timpului prezent, discutate de către o serie de profesionişti din diverse domenii, spaţiul de proiecte se va adresa nu doar unui public cu un profil cultural, dar şi tinerilor, simplilor trecători, sau celor care frecventează barurile. Alături de dezbateri şi ateliere de discuţie, o varietate de activităţi vor fi organizate, precum prezentări, proiecţii de filme, performance-uri muzicale, evenimente de club. Astfel, spaţiul de proiecte va alătura un spectru larg de scene urbane într-un set unitar.

Arta în spaţiul public - Bucureşti

Bucureşti este unul dintre oraşele cu dezvoltarea cea mai rapidă din Europa, totuşi un loc în care post-comunismul şi globalizarea au creat tensiuni specifice si juxtapuneri excentrice în arhitectură, urbanism sau viaţa socială. Modurile în care locuitorii oraşului percep, experimentează şi răspund acestor tensiuni definesc un spaţiu public activ. Provocările unui oraş precum Bucureştiul, unde probleme nerezolvate ale trecutului recent sunt trecute în plan secund prin expansiunea capitalistă accelerată trebuie să fie asumate de către discursul cultural şi analizate în dezbateri publice deschise.

Bucureştiul trebuie să fie recunoscut ca o metropolă culturală europeană, şi ca atare are nevoie de acele structuri care pot stimula un schimb de idei sincronizate cu dezvoltările internaţionale contemporane. Proiectul Spaţiul Public Bucureşti | Public Art Bucharest 2007 urmăreşte trei obiective:

1. să încurajeze Bucureştiul să ţină pasul cu evoluţia artei contemporane şi să dezvolte interes faţă de spaţiul public
2. pe termen scurt, proiectul urmăreşte să creeze o iniţiativă autonomă privind arta în spaţiul public
3. pe termen lung, această iniţiativă autonomă va permite realizarea susţinută şi continuă a proiectelor în spaţiul public

Spaţiul Public Bucureşti | Public Art Bucharest 2007 oferă diferite formate care încurajează locuitorii să interacţioneze cu societatea. Proiectul trebuie continuat, cu scopul de a confrunta locuitorii Bucureştiului cu oraşul în care trăiesc, determinându-i să-şi asume un rol activ în definirea sferei publice, şi de a crea un profil cultural al oraşului.

Curatorii proiectului Spaţiul Public Bucureşti | Public Art Bucharest 2007 sunt Marius Babias şi Sabine Hentzsch.

Spaţiul Public Bucureşti | Public Art Bucharest 2007 este un proiect pilot iniţiat de instituţiile partenere Goethe-Institut Bukarest, Institutul Cultural Roman (ICR) şi Allianz Kulturstiftung. Proiectul este sprijinit financiar de Programul Cultural al Preşedinţiei Germaniei la UE în 2007, oferit de Ministerul de Externe al Germaniei, şi Erste Foundation. De asemenea, proiectul este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România şi de Pro Helvetia. Seria de cărţi de artist este publicată de Editura IDEA Cluj şi Walther König Köln. Publicaţia proiect este realizată în colaborare cu Suplimentul de Cultură. Website-ul proiect www.spatiul-public.ro este dezvoltat şi menţinut de E-cart.ro.

contact:

Raluca Voinea

Email: ecart.ro@gmail.com