Olaf Metzel

13.4.1981

Lucrarea lui Olaf Metzel "13.4.1981" a fost realizată în 1987 în cadrul proiectului "Skulpturenboulevard" - "Bulevardul sculpturilor". Metzel a fost unul dintre cei opt artiști care au fost invitați cu ocazia celei de-a 750-a aniversări a Berlinului de către Neuer Berliner Kunsverein, printr-un contract cu Senatul orașului, să producă o lucrare destinată spațiului public. Ceilalți artiști care luau parte la acest proiect erau Frank Dornseif, Josef Erben, Brigitte Matschinsky-Denninghoff și Martin Matschinsky-Denninghoff, George Rickey, Rolf Szymanski și Wolf Vorstell. Proiectul a fost o invitație pentru artiști de a interoga în lucrările lor conceptul de spațiu public, urmând să aleagă ei înșiși locația pentru acestea, în spațiul dintre Rathenauplatz și Wittenbergplatz, în centrul Berlinului de Vest. “13.4.1981” constă în bariere metalice supradimensionate, de felul celor alb-roșii folosite de poliție pentru a controla demonstrațiile, și cărucioare pentru cumpărături, aglomerate unele peste celelalte într-o structură de 12 metri înălțime. De-a lungul ei se află un paviment supradimenionat din ciment. Titlul, ”13.4.1981”, face referire la o manifestare spontană de vandalism ce a avut loc pe Kurfürstendamm în noaptea dintre 12 și 13 aprilie 1981, ca urmare a unei știri potrivit căreia Sigurd Debus, membru al Rote Armee Fraktion, ar fi murit în custodie în timp ce se afla în greva foamei. Lucrarea lui Metzel a fost un comentariu direct la adresa puterii de manipulare a mass-media. Dezinformarea, care a avut loc cu scurt timp înainte de alegerile parlamentare, îşi propunea să influențeze publicul în favoarea CDU (Uniunea Creștin Democrată). “13.4.1981” a fost interpretată de mulți ca un simbol al societății autonome și ca o critică la adresa statului polițienesc. Lucrarea a fost extrem de criticată atât de presă și de politicieni, cât și de cetățenii Berlinului, dar a primit și reacții pozitive din partea unor părți ale populației. A devenit punctul principal de întâlnire al demonstranților, în timpul acțiunii de boicotare a recensământului acolo s-au distribuit fluturași, iar la Tour de France a servit ca tribună.

Metzel însuși a afirmat că “13.4.1981" nu a fost gândită ca un monument ce simbolizează lupta de clasă împotriva societății capitaliste (așa cum a fost percepută de mulți) ci mai degrabă ca o intervenție publică autonomă legată de evenimentul de la 13.4.1981.  Ca urmare a reacțiilor foarte diverse pe care le-a provocat, lucrarea a fost demontată în 1988. A fost  refăcută în noiembrie 2001, după un proces de restaurare, iar acum poate fi văzută în Berlin-Friedrichshain pe malul râului Spree, lângă sediul principal al Universal Music.1

1 Olaf Metzel în conversație cu Marius Babias, în Jungle World, iulie 1998.

 

OLAF METZEL

Născut în 1952 la Berlin, trăieşte și lucrează la Munchen.

 

Expoziții personale

 

Von der Heydt Museum, Wuppertal, 2007

Deutsche Kiste, Städtische Kunstsammlungen, Institut Mathildenhöhe, Darmstadt Ernst Barlach Museum, Wedel, 2001

In einer öffentlichen Halle ist nie ein Mensch zum Fegen da, daadgalerie, Berlin, 1995

Was heißt hier Deutschland, ZDF Jugend-Journal, Mainz, 1987

Tankstelle Landsbergerstr. 193 (B 2), Kunstraum München, München, 1981

 

Expoziții de grup

Das Grosse Rasenstück. Zeitgenössische Kunst im öffentlichen Raum, Nürnberg, 2006

Arbeit Essen Angst, Kokerei Zollverein | Zeitgenössissche Kunst und Kritik, Essen, 2001

Documenta 8, Kassel

Skulptur Projekte in Münster 1997, Westfälisches Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte, Münster, 1997

Umwandlungen, National Museum of Contemporary Art, Seoul, 1991
Skulpturenboulevard Kurfürstendamm Tauentzien, Berlin, 1987

Dem Frieden eine Form geben – zugehend auf eine Biennale des Friedens, Kunstverein in Hamburg, 1985

Berlin – Kunst wird nicht durch Mauern umgrenzt, Kunsthalle Wilhelmshaven, 1981

 

Bibliografie

Olaf Metzel, 13.4.1981, contribuții de W. Grasskamp, W. M. Faust, A. Dückers, C. Heinrich, R. Bergmann, B. Straka, F. Waldvogel, H. Dickel, Verlag Silke Schreiber, 2005.

Olaf Metzel, Montag mit Freitag, contribuții de M. Babias, M. Eichhorn, S. Hofer, O. Metzel, M. Streeruwitz, Verlag Silke Schreiber, 2001.

Basisarbeit, contribuții de O. Metzel (ed.), M. Babias, R. Block, D. Diederichsen, Akademie der Bildenden Künste München,1999.

Olaf Metzel in conversation with Marius Babias, în Jungle World, iulie 1998.

Olaf Metzel: Skulptur, Kunstraum München, 1982.


Link-uri

http://www.lwl.org/LWL/Kultur/Landesmuseum/kdm/moderne/2003_/2006_04/index2_html
http://www.nadir.org/nadir/periodika/jungle_world/_98/27/32a.htm http://www.lwl.org/skulptur-projekte-download/muenster/97/metzel/k_e.htm